wtorek, 2 maja 2023

Lody domowej roboty - wersja mleczno jajeczna.

Te wykonane samodzielnie dają mnóstwo satysfakcji, poza tym są zdrowe, bo sami decydujemy, co i jakiej jakości w tych lodach się znajdzie. 



Lody mleczno jajeczne, to baza, do której dodajemy co chcemy. Może być to wanilia,  rozpuszczona w mleku czekolada, albo zblendowane owoce, najlepiej sezonowe. Może być też nasze ulubione odparowane wino. Decyzja należy do nas. 

Jak zrobić magiczną bazę do lodów. Prosto:

10 wypatrzonych wrzątkiem przez 3 sekundy jajek, należy ubić na parze z 300g cukru, a gdy masa gęstnieje dodawać dodać do tego mleko (1 litr) z 20 g mąki ziemniaczanej. 




Masę należy wystudzić i dodać dodatki, które nas interesują.

Przed podaniem lody ubijamy w blednerze, by je napowietrzyć i wygładzić.

Poniżej przykłady moich lodów






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz