Te wykonane samodzielnie dają mnóstwo satysfakcji, poza tym są zdrowe, bo sami decydujemy, co i jakiej jakości w tych lodach się znajdzie.
Lody mleczno jajeczne, to baza, do której dodajemy co chcemy. Może być to wanilia, rozpuszczona w mleku czekolada, albo zblendowane owoce, najlepiej sezonowe. Może być też nasze ulubione odparowane wino. Decyzja należy do nas.
Jak zrobić magiczną bazę do lodów. Prosto:
10 wypatrzonych wrzątkiem przez 3 sekundy jajek, należy ubić na parze z 300g cukru, a gdy masa gęstnieje dodawać dodać do tego mleko (1 litr) z 20 g mąki ziemniaczanej.
Masę należy wystudzić i dodać dodatki, które nas interesują.
Przed podaniem lody ubijamy w blednerze, by je napowietrzyć i wygładzić.
Poniżej przykłady moich lodów
Komentarze