Potrzebujemy:
270 g mąki pszennej
10g cukru
100g mleka
20g drożdży
1 jajko
30g masła
sól do smaku
Najpierw w misce lub w robocie kuchennym robimy zaczyn:
Łączymy 50g mąki, mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Po 5 minutach dodajemy pozostałe składniki.
Lub wykonujemy zwykłe ciasto na pizzę i z niego robimy bułki.
Lub wykonujemy zwykłe ciasto na pizzę i z niego robimy bułki.
Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok 20 minut.
Formujemy kulki w kształcie bułek.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 5 minut na podsypanej mąka stolnicy lub blacie. Jeśli bułki zamierzamy gotować na parze to w naczyniu do gotowania na parze.
Po tym czasie układamy bułki na patelni i przykrywamy. Ja podłożyłam pergamin. Użyłam średniego gazu. Siłę grzania musicie wyczuć sami. Po ok 8 minutach przewracamy bułki na drugą stronę na 5 minut. Brzegi mogą być białe ale są upieczone.
Bułki na parze gotujemy 20 minut - bez przewracania.
Bułki z patelni
Poniżej bułki na parze
SMACZNEGO!!!
Mam dylemat , chyba jutro bułeczki...chyba jednak pizza,ale bułeczki też
OdpowiedzUsuń