Przejdź do głównej zawartości

Posty

Koszt jedzenia

Postanowiłam wyceniać dzienną porcję jedzenia dla mojej rodziny 5 osób, tak dla zaspokojenia ciekawości mojej i innych. W miarę wolnego czasu będę ten post uzupełniać o kolejne dni. Jak już kiedyś pisałam zakupiłam roczny zapas cukru w cenie 1,19 za kg. Zakładam, że na okres roku wydaję mniej więcej 200 zł na cukier, zioła, przyprawy, proszki do pieczenia, sodę oczyszczoną, ocet także jako środek czystości, olej, dlatego, na poczet tych produktów będę doliczać każdego dnia dzienną wartość tych produktów -czyli 200/365 = 55 gr nazywana stałym dziennym kosztem). Wszystkie produkty mleczne pomijam - mleko ok 30 litrów w skali miesiąca moja mama daje dla moich dzieci. Chociaz  beda okresy, kiedy będę je doliczać, ponieważ mleko nie zawsze jest. We wczesniejszych  postach wspomniałam, że kwaśne mleko, śmietanę, masło, maślankę, ser, serwatkę, jogurty robię sama. Jajka mamy z własnej hodowli. Hodujemy brojlery na mięso, kury,także indyki, kaczki, kaczogęsi, gęsi i króliki. Mięsa...

Tani lub darmowy deser

Rano ze swojskiej śmietany zrobiłam masło, do tego swojskie jajka i mleko oraz mirabelki z ogrodu. Dodałam tylko cukier 80 gram (1,19 zł/kg), drożdże i mąkę ok 600 g. Zrobiłam 18 bułek drożdżowych. Skoro już jestem w temacie ciast, to np warto zrobić biszkopt z białek, które zostały jako reszta z pieczenia drożdżówek. Szczególnie, że mam już nagrzany piekarnik. I znowu koszt pieczenia tego ciasta to koszt 80 g cukru i 100 g mąki. maso i białka własne. Kolejny przykład darmowego deseru to mus jabłkowy (jabłoń też już owocuje), z ubitą śmietaną plus łyżka cukru i jagody które robiłam do słoiczków. Pycha. Polecam. Może być bez śmietany. Polecam także tanie ciasto z jednego jajka. Przepis w internecie. Ciasto piekę jako muffinki lub ciastka w kształcie kwiatów, mrożę tak, by mieć gotowe dla dzieci czy to do szkoły czy na jakieś inne wyjście. Po godzinie od wyjęcia z zamrażarki są gotowe do jedzenia. Biszkopty robię z białek - te bardzo często komuś zostają i niektórzy je wyrzu...

Darmowy lub prawie darmowy obiad

Przykładowy obiad całkowicie zrobiony z produktów samodzielnie wyhodowanych. Takich darmowych obiadów mięsnych i warzywnych robimy wiele np naleśniki z serem, ze szpinakiem (z pokrzywy), rosoły,  z cuzupy plackiz, kiniicukini, czy dyni, zupy ogórkowe czy pomidorowe, koperkowa, krupnik, moskole, omlety z owocami sezonowymi z ogrodu i jogurtem własnej roboty, czy jajka sadzone z warzywami i zsiadłym mlekiem, udka z kurczaka z sałakami z warzyw sezonowych - najczęściej jest to mizeria lub tych zrobionych do słoików itd. Poniżej pierś brojlera z własnej hodowli, fasolka wyhodowana przez ośmioletnią córkę, cukinia i ziemniaki z ogrodu ugotowane na parze.  Co robicie z tym co odcedzicie z rosołu? Niektórzy z warzyw robią sałatkę jarzynową. Ja mam inną propozycję. Pyszne kotleciki mielone.  Wszystkie warzywa i mięso obieram, mielę i robię tak jak kotlety mielone. Resztki - skóry, szyjkę i chrzęści obieram dla psa - taki też u nas żyje  A tu fina...

Maga - po co ją kupować?

Lubczyk, świetna roślina, potocznie także nazywana magą. Podobno ta pierwsza maga wytwarzana była właśnie z lubczyku. Warto posadzić ją w ogrodzie. Pojawia się wraz z topniejącym śniegiem i jako dodatek do różnych potraw, jest zbierana do przymrozków. Na czas zimowy zbierana i mrożona! Właśnie dzisiaj przygotowałam kilkadziesiąt zestawów lubczyku z nacią selera do mrożenia - jako dodatek smakowy zup i mięs. Kępy lubczyku w ogrodzie.

Owoce natury - maliny

Te uwielbia zbierać moja mama i przynosi je z pobliskiego lasu wiadrami - zawsze po 5 litrów. Na mojej głowie cała reszta. Sporo malin tych pięknych mrożę. Przydają się jako dekoracja ciast, gofrów, jako wsad do musli, lodów, czy koktajli. Tegoroczny urodzaj sprawił, że zapasów będzie na dwa lata. To dobra sprawa, bo zdarza rok bez malin - zbyt mało deszczu zasusza owoce na krzakach, zbyt dużo deszczu doprowadza do ich gnicia przed dojrzeniem, Musli z malinami - przygotowanie nasion do nocnego namoczenia... Z malin robię soki na zimę - ucierane na surowo To ciężki proces ale warty ceny wysiłku! Odpady, które powstają przy wyciskaniu, również przetwarzam robiąc soki na gorąco.  A to okazy przygotowane do mrożenia - część zapasów. Te po prawej to maliny ogrodowe.

Jedz i przetwarzaj to co sezonowe - ogórki

W tym roku ogórek także pojawił się w ogrodzie.Bliscy lubią tylko ten kiszony (zatem wszelkie ogórki w zalewie miodowej czy musztardowej robię raz na kilka lat). Ogórki z ogrodu, chrzan i koper także, listki czarnej porzeczki i wiśni też. Zapasy na całą zimę kosztowały tyle ile czosnek (ten nie chce tutaj rosnąć) i gorczyca. Łącznie zrobiłam 50 słoików i wielki garnek. Koniec sierpnia, a w ogrodzie pojawia się kolejna spóźniona sadzonka, która da owoce jeszcze przed przymrozkiem

Jedz i przetwarzaj to co sezonowe - pomidory

W tym roku nie znalazłam czasu by hodować pomidory. Mieszkam w górach, gdzie klimat dla tego warzywa jest mniej sprzyjający. I słusznie. Cena kilograma pomidora w tym roku rozpoczyna się już od złotówki. Najczęściej widuję ceny 1,5 -1,8 zł. Zawsze pilnuję, by kupić najtaniej. W tym roku po 1 zł. Oczywiście najwięcej robię zup do słoików - przynajmniej jeden na każdy tydzień roku.  robię także całe pomidory w galarecie - są dobre na kanapkę i całe pomidory w zalewie. Poniżej 22 kg 😊 Poniżej mała część zapasów tuż przed przeniesieniem do spiżarni