Gęsi są doskonałą ozdobą ogrodu, są kosiarką samosterującą, niewymagającą paliwa. Pomagają chronić środowisko, same nawożą trawę.
Jednym słowem same plusy.
Gęsi potrzebują zielonego i owsa i dostępu do wody! To wszystko. Jedynie w pierwszych dniach po wykluciu podajemy im tarte, gotowane jajko i płatki owsiane i wodę. Lubią mleko.
Jaja lądują w inkubatorze na 28 do 32 dni. Jaja gęsie należy pryskać wodą przynajmniej dwa razy dziennie. Trzeba pilnować, aby higrometr pokazywał minimum 70 procent.
Po tym okresie jaj wylęgają się pisklęta. U nas z 25 jak wykluło się 18 piskląt. Pozostałe jajka były czyste, czyli niezapłodnione
Młode Gąski w ciągu nocy grzały się pod żarówką, a w ciągu dnia przebywały w nieprzekopanej szklarni.
Gęsi cechuje szybki wzrost
Dostęp wody jest darmowy. Odpływ z rynien poprowadzony jest do wanny wkopanej w ziemię. Wanna pochodzi z rubryki oddam za darmo z OLX.
Gęsi dostają jeszcze świeżą zielonkę
Po 4 miesiącach od wyklucia gęsi nadają się na ubój.
Poniżej trzymiesięczne okazy
Największe trudności sprawia oskubanie gęsi.
Najlepsze gęsi, to te pieczone.
Rosół z gęsi
Wytapiam smalec z gęsi.
Najbardziej tłuste elementy wkładamy do garnka i grzejemy na słabym ogniu.
Czysty smalec gęsi doskonale nadaje się jako tłuszcz do smażenia, ale też jako maść rozgrzewająca w czasie przeziębienia oraz jako ochrona twarzy i rąk przed mrozem .
Po dodaniu cebulki, majeranku, jabłka i soli, mamy wspaniały smalec do smarowania chleba.
Z gęsiny wychodzą też wspaniałe pierogi. Upieczoną gęś obieramy z resztek mięsa, które mielimy z odrobiną nadzienia i tłuszczu powstałego w czasie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz