Przejdź do głównej zawartości

Posty

Kompot z obierek

Bogaty w witaminy i błonnik kompot z obierek jabłkowych. Polecam także suszenie takich obierek w piekarniku (oczywiście po jakimś pieczeniu, by nie marnować prądu) i przyrządzanie kompotu z suszu. Przepis znalazłam 10 lat temu w starej książce kucharskiej. Warto do kompotu wrzucić kilka goździków i dodać cynamon. Na zdrowie!

Kolejne wypieki z patelni

Dzisiaj proponuję zrobienie bułeczek z patelni. Podaję przepis na ciasto. Z tego ciasta możemy wykonać także bułki do gotowania na parze. Potrzebujemy: 270 g mąki pszennej 10g cukru 100g mleka 20g drożdży 1 jajko 30g masła sól do smaku Najpierw w misce lub w robocie kuchennym robimy zaczyn: Łączymy 50g mąki, mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Po 5 minutach dodajemy pozostałe składniki. Lub wykonujemy zwykłe ciasto na pizzę i z niego robimy bułki. Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok 20 minut. Formujemy kulki w kształcie bułek.  Pozostawiamy do wyrośnięcia na 5 minut na podsypanej mąka stolnicy lub blacie. Jeśli bułki zamierzamy gotować na parze to w naczyniu do gotowania na parze. Po tym czasie układamy bułki na patelni i przykrywamy. Ja podłożyłam pergamin. Użyłam średniego gazu. Siłę grzania musicie wyczuć sami. Po ok 8 minutach przewracamy bułki na drugą stronę na 5 minut. Brzegi mogą być białe ale są upieczone. Bułki ...

Kotlety z kaszy

Dzisiaj proponuję kotlety z kaszy. Użyłam kaszy gryczanej palonej, ale dozwolona jest każda inna.  Można zrobić kotlety z płatków owsianych, gotując je w proporcji 1 do 2. Skład 1 szklanka kaszy 3 szklanki wody 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu Sól do smaku. Wsypać wypłukaną kaszę na gotującą się wodę, dodać tłuszcz. Ugotować kaszę tak, by całą woda zniknęła. Odstawić kaszę do ostudzenia. Przygotować: 1 jajko Drobno posiekać małą cebulę Zioła, np lubczyk, pietruszkę... Bułkę tartą do panierowania Olej do smażenia Ostudzoną kaszę przepuścić przez maszynke do mielenia, najlepiej przez gęste sitko lub dwukrotnie. Nie mając maszynki można przetrzeć przez sito. Połączyć składniki  Podanej porcji zrobiłam 9 kotlecików. Żaden się nie zmarnował Smacznego

Pizza z patelni

Oszczędzając energię elektryczną i czas (i dostosowując się do rosnacego problemu ekonomicznego) postanowiłam zrobić pizzę patelni. Pomysł okazał się strzałem w 10. Rodzina okrzyknęła ją najlepsza pizzą, jaką jedli. Ciasto robię z: mąki pszennej typ 650, wody odrobiny drożdży oleju - ok 2 łyżek i szczypty soli Ciasto robię na oko, ponieważ mąki różnią się od siebie i ciężko określić, ile wody dana dana mąka zabierze. Wyrobione ciasto ma być miękkie i jednocześnie ma się nie kleić do ręki. Stolnicę lub deskę posypuję mąką i tworzę placek wielkości patelni. Smaruje powierzchnię placka przecierem pomidorowym, posypuję ziołami, które lubię (czubricą lub bazylią lub ziołami prowansalskimi), jeśli ktoś lubi można dodać trochę czarnuszki. Następnie posypuję serem lub starszym bundzem udaje dodatki, które lubię. Włączam gaz na duży płomień i przykrywam pokrywa. Pizzę zsuwam na gorącą patelnie patelnię i przykrywam. Gdy ser się zacznie topić, a brzegi lekko urosną (u mnie zajmuje t...

Cukierki

Krówki robione w domu, to smak mojego dzieciństwa. W dobie wzmożonego oszczędzania, polecam zrobić samemu. Ile mleka, tyle cukru i gotujemy, aż stanie się gęste. Czasem gotowania regulujemy konsystencję cukierków. Moja rodzina preferuje kruche. W na pergamin i kroimy. SMACZNEGO

Czekoladowy deser z kaszy gryczanej

Polecam smaczny, delikatny deser z kaszy gryczanej. Można spokojnie użyć innej np. jaglanej. Do zrobienia deseru wykorzystałam pozostałą z wczorajszego obiadu ugotowaną kaszę. Skład deseru Kubek ugotowanej kaszy, 200 ml mleka, może być kokosowe, sojowe, 2 łyżki cukru trzcinowego, może być zwykły, 2 łyżki kakao, Tabliczka czekolady gorzkiej - 100g, myślę że może być mleczna. Składniki zmiksować na dużych obrotach. Mój robot robił to przez 4 minuty. Na wierzch posypałam uprażonymi, posiekanymi migdałami. Mogą być orzechy. Może być bez dodatków. Do deseru można wyruszyć herbatnik. Opcji jest dużo. Mysle, że można upiec biszkopt, pokroić w kostkę i obtoczyć w masie i w kokosie. Że składników powstało 500 ml deseru. Pozdrawiam smacznego!!

Wykorzystanie resztek jedzenia

Racjonalne wykorzystanie resztek z wywaru lub rosołu. Może powstać z tego fajny i ciekawy posiłek. Tym razem nie chodzi o słynną sałatkę jarzynową. 1. Pierogi. Wybieram resztki jarzyn z rosołu, wraz z cebulą, czosnkiem, obieram kości z resztek mięsa - najbardziej smakuje mi kaczka i gęś. Wszystko miksuje w robocie kuchennym. Dodaje sól i pieprz, może jakieś zioła, np majeranek. Podaję z podsmażoną cebulą lub z barszczem. 2. Paszteciki Farsz jak poprzednio, a ciasto? Kruche drożdżowe. Zawijam i piekę w piekarniku. Jeśli ktoś lubi, można posypać kminkiem na wierzchu. Dobry dodatek do barszczu.  3. Kotleciki warzywne Wykonuję niemal tak samo, jednak dodaje do ich namoczoną czerstwą bułkę i jajko. Panieruję w bułce tartej. Kotleciki może być podany do obiadu albo np jak hamburger w bułce.