Dzisiaj proponuję kotlety z kaszy. Użyłam kaszy gryczanej palonej, ale dozwolona jest każda inna. Można zrobić kotlety z płatków owsianych, gotując je w proporcji 1 do 2.
Skład
1 szklanka kaszy
3 szklanki wody
1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu
Sól do smaku.
Wsypać wypłukaną kaszę na gotującą się wodę, dodać tłuszcz. Ugotować kaszę tak, by całą woda zniknęła.
Odstawić kaszę do ostudzenia.
Przygotować:
1 jajko
Drobno posiekać małą cebulę
Zioła, np lubczyk, pietruszkę...
Bułkę tartą do panierowania
Olej do smażenia
Ostudzoną kaszę przepuścić przez maszynke do mielenia, najlepiej przez gęste sitko lub dwukrotnie. Nie mając maszynki można przetrzeć przez sito.
Skład
1 szklanka kaszy
3 szklanki wody
1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu
Sól do smaku.
Wsypać wypłukaną kaszę na gotującą się wodę, dodać tłuszcz. Ugotować kaszę tak, by całą woda zniknęła.
Odstawić kaszę do ostudzenia.
Przygotować:
1 jajko
Drobno posiekać małą cebulę
Zioła, np lubczyk, pietruszkę...
Bułkę tartą do panierowania
Olej do smażenia
Ostudzoną kaszę przepuścić przez maszynke do mielenia, najlepiej przez gęste sitko lub dwukrotnie. Nie mając maszynki można przetrzeć przez sito.
Połączyć składniki
Podanej porcji zrobiłam 9 kotlecików. Żaden się nie zmarnował
Smacznego
Komentarze