piątek, 13 marca 2020

Wykorzystanie resztek jedzenia

Racjonalne wykorzystanie resztek z wywaru lub rosołu. Może powstać z tego fajny i ciekawy posiłek. Tym razem nie chodzi o słynną sałatkę jarzynową.

1. Pierogi.
Wybieram resztki jarzyn z rosołu, wraz z cebulą, czosnkiem, obieram kości z resztek mięsa - najbardziej smakuje mi kaczka i gęś. Wszystko miksuje w robocie kuchennym. Dodaje sól i pieprz, może jakieś zioła, np majeranek. Podaję z podsmażoną cebulą lub z barszczem.




2. Paszteciki
Farsz jak poprzednio, a ciasto? Kruche drożdżowe. Zawijam i piekę w piekarniku.
Jeśli ktoś lubi, można posypać kminkiem na wierzchu. Dobry dodatek do barszczu.


 3. Kotleciki warzywne
Wykonuję niemal tak samo, jednak dodaje do ich namoczoną czerstwą bułkę i jajko. Panieruję w bułce tartej.
Kotleciki może być podany do obiadu albo np jak hamburger w bułce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz