Makaron robię dość często. Najczęściej naprzemiennie z lanymi kluskami.
Jak zrobić? Prosto. Potrzebne są dwa składniki. Jajka i mąka. Ja użyłam jaka gęsiego. Ile użyć mąki? Tyle, ile ciasto zabierze. A ciasto ma być twarde i się nie kleić. Kto zadbał o posiadanie robota kuchennego, ten wygrał, bo wyrabianie twardego ciasta jest pracochłonne i wymaga siły. A kto posiada jeszcze wałkownicę do ciasta, ten wygrał podwójnie, bo wałkowanie twardego ciasta, to ciężka praca.
Gdy uda nam się już rozwałkować ciasto, posypujemy je mąką, aby się nie kleiło i zawijamy. Następnie cienko kroimy. Taki makaron możemy ugotować od razu, albo uszyć i mieć zapas na przyszłość.
Uwaga.
Aby móc zapakować makaron musi być dobrze wysuszony, inaczej może pojawić się na nim pleśń.
Komentarze