Tłusty czwartek - faworki

 Miło byłoby w Tłusty Czwartek zjeść lekkie i chrupiące faworki. Chrust to chrust. Przy dotknięciu ma się łamać. Wiele faworków w sklepach, a nawet cukierniach, przypomina twarde ciastka. Chrusty są trudne do zrobienia. Dlaczego? Aby były idealne, nie ważny jest przepis jaki znajdziesz w internecie. Najważniejsze jest to, aby ciasto otrzymało tyle mąki, że już nie podsypujemy jej do wałkowania ( to sprawia, że smalec się nie pieni i nie przypala) oraz ciasto należy rozwałkować, na grubość kartki z bloku technicznego. Nie grubiej! Tylko takie cienkie ciasto sprawia, że faworek jest lekki i puszysty.



Grubość rozwałkowanego ciasta!




Ile musiałabym zapłacić za 1 kg faworków u Magdy Gessler? Ponad 200 złotych. 


W internetowej cukierni, która ma bardzo dobre opinie, faworki kosztują około 150 złotych.
Jednak tu, robiąc mniejsze zakupy należy wziąć pod uwagę koszty wysyłki.


Policzyłam też ile mnie kosztowały faworki. Wyszło mi 13 złotych. Nawet z zakupem jajek, zmieścili byśmy się w kwocie 20 złotych za 1 kg chrustów.







Komentarze