czwartek, 28 listopada 2019

Zakwas buraczany

Podzielę się innym przepisem na zakwas.
Buraki, ok kg,
Seler 1 szt
Marchew 2 szt
Pietruszka 2 szt
Cebulą 1 duża lub 2 małe
5- 7 ząbków czosnku
Por do 20 cm bieżących
Liść laurowy
Ziele angielskie
Kminek
Majeranek
Wszystko do garnka zalać wodą taka jaką robicie na ogórki małosolne, tak aby przykryć całość. W kuchni stoi 2 dni, potem w lodówce lub piwnicy przez tydzień. Potem wszystko przecedzamy do słoika i do zimnego.
Na pozostałych po odcedzeniu burakach, po dodaniu kolejnego kilograma buraków robię barszcz. Zakwas zostaje na następne porcje, wytrzymuje spokojnie rok i więcej.
Można go pić na zdrowie 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz