Białka jaj często zostają nam w nadmiarze. W przepisach dominują żółtka. To nic. Białka można wykorzystać na fajne ciasta. Oczywiście bezy to najprostszy przepis, bo ile mamy białek w szklance tyle samo dajemy cukru i ubijamy. Potem suszymy bezy w temperaturze 100 stopni. Możemy dodać kokosu, wyjdą kokosanki. Jednak ja osobiście nie przepadam za tymi słodkimi ciastkami.
Moje świąteczne babeczki zrobiłam jeszcze dzisiaj właśnie z pozostałych białek.
Przepis bardzo prosty.
Baza: 6 białek ubić. Dodać 80 g cukru, 100 g oleju, 100g mąki pszennej, pełną łyżeczkę proszku do pieczenia. Można dodać wanilię.
I teraz do babeczek dodałam cynamon oraz czekoladę w proszku.
Z powyższego przepisu -bazy zrobiłam też roladę z nadzieniem malinowym z budyniem z kaszy manny. Do ciasta dodałam przyprawę do szarlotki, tworząc zupełnie inne ciasto.
Komentarze