czwartek, 9 sierpnia 2018

Kura znosząca (złote) jajka

Wspólnie z mężem, na wzór naszych przodków, zdecydowaliśmy aby hodować kury. Posiadamy ich spore stadko. Niektóre np. arakuany, znoszą jaja pozbawione cholesterolu. Ktoś, kto zjada jajka własnego chowu, wręcz brzydzi się jajkami sklepowymi - w tym moja rodzina. Jajko. Ciężko przeżyć dzień bez niego. My dorośli domownicy uwielbiamy jajecznicę, natomiast dzieci kochają naleśniki i wszelkiego rodzaju placki. Z jajek robię m. in. ciasta, lody 😍, czy makarony i nie muszę się martwić doniesieniami z prasy, o skandalicznej jakości jaj do tego procesu 🤢.
Kura to nie tylko jaja, to także mięso, którego smak pobija to sklepowe. Nie wspomnę już o zaletach finansowych!
Zielone jajko pochodzi od kury arakuany.

 Lody w kolejnej odsłonie





Proces tworzenia makaronu. Całość trwa jakieś 15 minut. 
Porcja z jednego jajka wystarcza na garnek zupy dla rodziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz