poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Jedz i przetwarzaj to co sezonowe - cukinia.

Zbiory cukinii od kilku lat są ogromne i trwają długo. Zbieram po kilka sztuk i tworzę niemal darmowe posiłki lub zapasy.





W tym roku największy okaz z miękką skórką ważył 3,7 kg.

 Cukinia w naszym domu daje wielkie zaopatrzenie na zimę. Robię z niej sałatki do słoików. Są świetne. Na co dzień młode cukinie są zjadane na surowo. Pyszne są także placki z cukinii, zupa krem a także pasztet.



Z cukinii zaczęłam robić ketchup. Jest bardzo dobry. Przepisy na niego a także na sałatki łatwo znaleźć w sieci. Polecam. W piwnicy zimowy zapas, a cukinii jeszcze mnóstwo. Rzadko spotykany urodzaj.


Dzisiaj otrzymałam przepis na placki z cukinii z marchewką i płatkami owsianymi. W najbliższych dniach będę robić, bo cukinia oszalała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz