niedziela, 31 lipca 2022

Szpinak z ogrodu

 Szpinak najlepiej wysiać na jesieni. Jeśli ktoś go ma i pozwoli mu żyć własnym życiem, to szpinak sam się zasieje na kolejny rok. 

Szybka zbiórka szpinaku i czosnku. Szpinak płuczemy, blendujemy. Na patelni robimy zasmażkę na cebuli dodajemy szpinak (dobrze odsączyć). Dusimy i pod koniec dodajemy czosnek - ja na litr szpinakowej masy dałam główkę czosnku i jedna duża cebulę. Dwie łyżki jogurtu i sól oczywiście.

Ja dusiłam szpinak ciut dłużej - stracił kolor, ale nie walory smakowe. Dłużej, ponieważ chciałam nadziać nim prócz naleśników także pierogi, a tu masa musi być gęsta.  



No i na końcu naleśniki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz