niedziela, 29 października 2023

Przyprawa a'la vegeta

 Wykopane warzywa nie zawsze jestem w stanie zużyć, czy przechować, bo mam ich naprawdę dużo. Jednym ze sposobów ich spożytkowania, jest ich suszenie. 

Vegeta domowa jest zdrowa. Nie zawiera soli, ani glutaminianu sodu. 

Mając duże ilości lubczyku, pietruszki, selera, koperku, kopru włoskiego, czosnku, cebuli w tym czerwone marchwi, korzenia pietruszki i selera, można zrobić wspaniałą przyprawę do zup, szczególnie do rosołu. Warzywa trzemy na tarle o drobnych oczkach, natki suszymy. 

Po wysuszeniu, rozcieram wszystko w dłoniach. 

Powstałą przyprawę przechowuje w szczelnie zamkniętych słoiczkach, w ciemnym miejscu. 


Tu przykładowe suszenie selera

Dobrze wysuszone warzywa rozsypują się w dłoniach w dobry proszek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz