niedziela, 29 października 2023

Topinambur

 Zdrowa smaczna roślina o imponującym wyglądzie, pojawiła się także w moim ogrodzie. Jej wysokość sięga nawet 4 m (myślę, że może być i więcej), późną jesienią kwitnie na żółto. Jednak to nie kwiaty są przysmakiem, ale bulwy, jakie wytwarza. Są zdrowe i smaczne pod każdą postacią. Surowe, gotowane, czy pieczone. Ich smak określę, jako marchewkowo orzechowy. Ważne jest, aby spożywać topinambur razem ze skórką, ponieważ w niej jest najwięcej witamin.

Ważnym jest by nie spożywać ilości większych niż 100 g na osobę, z powodu dużej ilości iluniny, która jest probiotykiem, jednak w zbyt dużej ilości fermentuje w naszych wnętrznościach. Przerobiłam to na własnej skórze, więc nie polecam 🤦🤣 .

Wyrywając roślinę z korzeniem ukazują nam się bulwy.

Wysokość rośliny względem mojego męża. Posadzone gęściej mogą stanowić ciekawy letni żywopłot.

W moim zestawie są bulwy w dwóch kolorach, jednak nie znajduje różnicy w smaku.

Czipsy z topinamburu, są naprawdę smaczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz