Przejdź do głównej zawartości

Mięso tyndalizowane

 Zapasy mięsa nie zawsze są w stanie zmieścić się w zamrażarce. Poza tym, co by było gdyby z jakiegoś powodu bywały dłuższe przerwy w dostawie prądu. I jeszcze jedna sprawa.... Życie czasem nas goni i ciężko wyrobić zakręty. Czy nie jest fajnie mieć gotowy obiad, który wystarczy podgrzać? 

Mięso w słoikach najbezpieczniej wychodzi w Weckach. 

Może długo leżeć. Ostatnio otworzyłam słoik baraniny z 2022 roku. Wspaniałości. 

Mięso najpierw marynujemy. Używam do tego oleju, czosnku, soli i dowolnych przypraw, które lubię. Oczywiście robię wiele wersji smakowych, aby obiady się nie znudziły.

Taka solidna porcja dla dwóch osób dorosłych już otwarta i gotowa do podania.

Marynowane mięso, które oczekuje na zapakowanie do słoików. Mięso marynujemy około 2 do 3 dni 

Mięso wraz z marynatą zajmuje 2/3 objętości słoika 580 ml

Do słoików daję 280 do 300 gram mięsa. Taką ilość (ważona przed obróbką) wystarczy dla 2 dorosłych osób.

Tyndalizacja to inaczej pasteryzacja godzinna wykonywana przez kolejne trzy dni. Doprowadza do zniszczenia patogenów i daje naturalną konserwację.
Ja wykonuje ją na piecu, tak by zaoszczędzić energię. 

Oczywiście przy okazji rozprowadziłam rurę z szabaśnika, żeby wykorzystać ciepło i dogrzać górne piętro domu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Urlop dla całej rodziny za 2000

 Post w trakcie tworzenia i będzie uzupełniany aż do powrotu do domu. Kolejny rodzinny wyjazd. Tym razem do zwiedzenia urocze i znane mi już zakamarki Niemiec - Berlin i okolice, szczególnie interesuje nas woda. Przecież mieszkamy w górach. Następnie Spreewald. To będzie już trzeci raz w tej okolicy. Niemiecka Wenecja jest cudna. To piękne miejsce z siecią odnóg wielkiej rzeki Spreewy, która tworzy liczne kanały.  Zaplanowaliśmy na urlop kwotę 2000 zł.  Rachunki zbieramy i będziemy je liczyć. Będziemy mieszkać u niemieckich znajomych, którzy zatrzymują się u nas każdego roku bezpłatnie - zaczęli przyjeżdżać do nas jeszcze w latach osiemdziesiątych. Zawsze wtedy wspólnie gotujemy i tworzymy posiłki z tego co każde z nas wyhodowało, więc są to wyjazdy niskobudżetowe. Dotarliśmy pięknie na miejsce.  Wcześniej przygotowaliśmy się do tego, aby koszty były niskie Przygotowaliśmy znajomym trochę naszych produktów. Są to głównie sałatki i sery oraz nasze jajka. Dla siebie ma...

Ruszam w kierunku mediów społecznościowych

 To dla mnie mega trudna decyzja. Unikam mediów społecznościowych jak ognia. Moja decyzja jest podparta prywatnymi sugestiami osób, które odwiedzają mojego bloga.  Kanał na Instagramie będzie miał nieco inny charakter. Proszę o wyrozumiałość. Dopiero zaczynam. No i przede wszystkim wsparcie w postaci polubień, komentarzy, ale też sugestii, propozycji i czego Wam do głowy przyjdzie.  Nazywam się pl_colorful_eggs Zapraszam do obserwacji.

Spreewald. Ostatni dzień w Niemczech

 Spreewald, to miejsce, które po raz pierwszy odwiedziłam 20 lat temu. Zaraz po maturze. Miejsce nazywane niemiecką Wenecją. Sprewa to rzeka, która w tym miejscu tworzy sieć rozgałęzień, dających połączenia lokalne, niczym ulice. Poruszanie się odbywa się na łodziach i ścieżkach rowerowych. Na swojej trasie spotkaliśmy tylko kilka kajaków. Za wynajęcie zapłaciliśmy 50 euro dla naszej rodziny. Spreewald w zimie zamienia się w tor lodowy, na którym ludzie jeżdżą na łyżwach. Ale Spreewald, to przede wszystkim najlepsze ogórki i dynie w Niemczech.  Można nawet spotkać bombki choinkowe w kształcie ogórka  Gurken sind überall. Do tego stopnia, że zjadłam także loda o smaku świeżych ogórków. Co ciekawe. Wygląda na to, że cały handel lodami w Niemczech odbywa się poza podatkiem. To ostatni dzień naszego pobytu i nie otrzymaliśmy ani jednego paragonu za lody. Nawet w McDonald's w Berlinie. Ostateczne rozliczenie wyjazdu znajdzie się ostatniego sierpnia w poście  Wyjazdu na ur...