Przejdź do głównej zawartości

Mięso tyndalizowane

 Zapasy mięsa nie zawsze są w stanie zmieścić się w zamrażarce. Poza tym, co by było gdyby z jakiegoś powodu bywały dłuższe przerwy w dostawie prądu. I jeszcze jedna sprawa.... Życie czasem nas goni i ciężko wyrobić zakręty. Czy nie jest fajnie mieć gotowy obiad, który wystarczy podgrzać? 

Mięso w słoikach najbezpieczniej wychodzi w Weckach. 

Może długo leżeć. Ostatnio otworzyłam słoik baraniny z 2022 roku. Wspaniałości. 

Mięso najpierw marynujemy. Używam do tego oleju, czosnku, soli i dowolnych przypraw, które lubię. Oczywiście robię wiele wersji smakowych, aby obiady się nie znudziły.

Taka solidna porcja dla dwóch osób dorosłych już otwarta i gotowa do podania.

Marynowane mięso, które oczekuje na zapakowanie do słoików. Mięso marynujemy około 2 do 3 dni 

Mięso wraz z marynatą zajmuje 2/3 objętości słoika 580 ml

Do słoików daję 280 do 300 gram mięsa. Taką ilość (ważona przed obróbką) wystarczy dla 2 dorosłych osób.

Tyndalizacja to inaczej pasteryzacja godzinna wykonywana przez kolejne trzy dni. Doprowadza do zniszczenia patogenów i daje naturalną konserwację.
Ja wykonuje ją na piecu, tak by zaoszczędzić energię. 

Oczywiście przy okazji rozprowadziłam rurę z szabaśnika, żeby wykorzystać ciepło i dogrzać górne piętro domu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cash on trush

 Znowu śmieci, które trzeba ogarnąć. Nie moje, a najemców. No ale, co my tu mamy, chciałam skupić się tylko na butelkach z ceramicznym korkiem. Toż to istny skarb. Wycenione na dole. Gdybym chciała kupić taki zestaw 50 zł nie moje. A butelek mam już prawie 100. To znaczy że prawie 500 zł wyjęłam z kosza na śmieci. Od taka sytuacja.  No i największe zaskoczenie. Sprawdziliśmy cenę takiego piwka. Jezu Chryste 20 zł. Ludziom naprawdę się powodzi. I dobrze, ale pojawia się ważne pytanie. DLACZEGO te butelki są bezzwrotne?  Oczywiście, dla mnie to dar, bo nie muszę kupować, a są dla mnie bardzo przydatne, przy tak dużym tworzeniu zapasów zimowych. 

Zdolny mąż

 Samozaparcie, praca, zaangażowanie, wsparcie ścisłego umysłu żony, dla humanistycznego męża i mamy zrobiony ganek.  Dokumentowanie takich historii, to piękna pamiątka do albumu rodzinnego. Historia nauki, cierpliwości, ciężkiej pracy, dla potomnych.  Podobnie i my mamy fotografie nieżyjącego już teścia, w trakcie budowy domu rodzinnego męża. To kawał historii, wyrzeczeń i piękna człowieka. 

Puch gęsi

 Gąski są zwierzętami wyjątkowo inteligentnymi. Co ciekawe, podnoszą alarm, kiedy kogoś widzą, w przeciwieństwie do naszego psa, który szczeka dla zasady.  Gęsi prócz jajek i mięsa, dają pierze, ale najbardziej wartościowy jest puch, który jest puszystą częścią pióra. Osobiście nie praktykuje podskubywania gęsi. Psychika nie pozwoli. One same mi ofiarowują swoje pióra. Lubią przechodzić przez krzaki malin. Tam gubią najwięcej upierzenia, ale tracą je także w trakcie porannej gimnastyki, kiedy to biegają po ogrodzie, wymachując skrzydłami.  Ja robię sobie dłuższy spacer z koszyczkiem.  Teraz pytanie, po co mi puch?  Po ciepło, którego zimą mi brakuje. Będzie na wsad do rękawic narciarskich.  Warto przypomnieć, że nasi przodkowie, w swoich poduszkach, kołdrach, kurtkach mieli tylko i wyłącznie taki wsyp. Jest naturalny.