poniedziałek, 15 stycznia 2024

Tortilla - przepis i sposób wykonania

 To szybkie i tanie rozwiązanie, kiedy chcemy coś przekąsić. My lubimy wersję z sałatami i warzywami oraz z mięsem lub z fetą.

Zrobienie tortilli jest proste. 

Potrzebujemy: 

200g mąki pszennej,

100g wrzątku,

Szczyptę soli,

Łyżeczkę oleju (oliwy)

Dodaję także po odrobinie sezamu, czarnuszki, siemienia lnianego i ziół prowansalskich.

Zwykle dla rodziny robię dwukrotność porcji.



Wyrabione w robocie kuchennym ciasto przykrywamy folią i dajemy mu ostygnąć. Następnie kroimy na małe kulki i wałkujemy na cienkie placki, podsypując mąką. Pieczemy na gorącej patelni lub na gorących blachach pieca.



 Po zdjęciu natychmiast kładziemy na mokrą ściereczkę kuchenną i przykrywamy je także drugą (mokrą)
częścią ściereczki. Zabieg ten jest konieczny, aby tortilla była miękka i dała się zawinąć i by nie pękała. Mokrą, tzn odciśniętą
jak odwirowane pranie. 
Ściereczki do kontaktu z żywnością są przeze mnie prane w szarym mydle, następnie płukane i gotowane w wrzątku. 




A co zrobić, aby tortille były ładne okrągłe? Potraktować jak przy wyrabianiu pierogów. Wyciąć. Najłatwiej ostro zakończoną pokrywką z garnka. 




Ostatnio z 800 gram mąki zrobiłam 18 sztuk tortilli. Zamknęłam się w kwocie 2 złotych. 

Teraz sprawdźmy cenę, jaką musiałabym za nie zapłacić, kupując w sklepie


Dla 18 sztuk, musiałabym zakupić 5 opakowań, zatem wydałabym 30 złotych. Właśnie na tym polega oszczędzanie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz