W ostatnich dniach zrobiło się cieplej i zginął śnieg. Znów mogę zbierać świeżą zieleninę. Najlepiej o tej porze roku rośnie rukolą.
Dlaczego eko? Przyglądam się różnym osobom. Większość z nich ma spore problemy finansowe, kredyty, ciągły stres. To bolesne od samego patrzenia. Jeszcze ciężej żyć w takiej sytuacji. Życie daje nam wiele możliwości, ale sami powinniśmy wybierać dojrzale i mądrze. Oczywiście, każdy z nas popełnia błędy. Ważne, by się na nich uczyć. Blog jest streszczeniem mojego dorosłego życia w stylu eko - ekologicznie w bliskości z tym, co dała natura i ekonomicznie. Eko w moim życiu oznacza także szczęśliwie!
sobota, 30 grudnia 2023
Koniec roku. Co rośnie w ogrodzie?
sobota, 18 listopada 2023
Wyrazy sympatii, prezenty
Uwielbiam obdarowywać znajomych robionymi przez siebie przetworami, herbatami, sałatkami, jajkami, czy nalewkami. I lubię, gdy ktoś mnie czymś swoim zaskoczy. Wolę zrobiony przez kogoś prezent, niż najdroższy ze sklepu.
Ostatnio po wielu miesiącach, wrócili do mnie ludzie, których odprowadzałam na turnusie rehabilitacyjnym. Zadzwonili i poprosili o spotkanie. Na samą myśl o spotkaniu zrobiło się mi miło. Aż tu nagle otrzymałam taki oto wielki kosz, który małżeństwo wykonało specjalnie dla mnie, ponieważ zajmują się wikliniarstwem.
Często za przyprowadzenie klientów do jakiegoś miejsca zakupów, jestem obdarowywana upominkiem. Często na bacówkach piję żentycę i dostaję kilka oscypków do domu.
W ostatnich dniach zostałam obdarowana korbaczami. Pysznymi serami w kształcie makaronu.
piątek, 17 listopada 2023
Ciasta z szabaśnika
Oszczędzamy na maksa. Siedzimy każdego dnia i zapisujemy wydane pieniądze, a przede wszystkim analizujemy, jakich wydatków da się uniknąć. I chociaż sama odczuwam już zmiany cen i na które nie mam wpływu, to jednak wiele jest w mojej mocy. Z pewnością jest to zdrowie naszej rodziny. NIE KUPUJĘ słodyczy sklepowych. Piekę ciastka i ciasta. Raz na trzy cztery dni zamieniam kuchnie w cukiernię. Mój mąż zajmuje się piecem, a ja pieczeniem.
A to nasz piec z szabaśnikiem i dopiekającym się ciastem. Dzięki niemu mamy darmowe pieczenie i ogrzewanie, bo wykorzystujemy drewno, które mamy z wycinki drzew w ogrodzie.
niedziela, 5 listopada 2023
Kukurydza z własnego pola
Właśnie świeżo wpłynęła na nasze konto pierwsza tegoroczna transza dotacji z ARMiRu. W tym roku na naszych 2 ha ziemi posialiśmy kukurydzę. W ubiegłym roku zebraliśmy 30 ton kukurydzy tzw mokrej. To piękny wynik. Zebraliśmy sobie na świeżo trochę kolb do zjedzenia, na dekorację i na prezenty dla naszych znajomych. Reszta przejdzie przez kombajn.
Nasze 2ha ziemi i dzieci świetnie bawiące się w polu.
niedziela, 29 października 2023
Przyprawa a'la vegeta
Wykopane warzywa nie zawsze jestem w stanie zużyć, czy przechować, bo mam ich naprawdę dużo. Jednym ze sposobów ich spożytkowania, jest ich suszenie.
Vegeta domowa jest zdrowa. Nie zawiera soli, ani glutaminianu sodu.
Mając duże ilości lubczyku, pietruszki, selera, koperku, kopru włoskiego, czosnku, cebuli w tym czerwone marchwi, korzenia pietruszki i selera, można zrobić wspaniałą przyprawę do zup, szczególnie do rosołu. Warzywa trzemy na tarle o drobnych oczkach, natki suszymy.
Po wysuszeniu, rozcieram wszystko w dłoniach.
Powstałą przyprawę przechowuje w szczelnie zamkniętych słoiczkach, w ciemnym miejscu.
Dobrze wysuszone warzywa rozsypują się w dłoniach w dobry proszek.
Topinambur
Zdrowa smaczna roślina o imponującym wyglądzie, pojawiła się także w moim ogrodzie. Jej wysokość sięga nawet 4 m (myślę, że może być i więcej), późną jesienią kwitnie na żółto. Jednak to nie kwiaty są przysmakiem, ale bulwy, jakie wytwarza. Są zdrowe i smaczne pod każdą postacią. Surowe, gotowane, czy pieczone. Ich smak określę, jako marchewkowo orzechowy. Ważne jest, aby spożywać topinambur razem ze skórką, ponieważ w niej jest najwięcej witamin.
Ważnym jest by nie spożywać ilości większych niż 100 g na osobę, z powodu dużej ilości iluniny, która jest probiotykiem, jednak w zbyt dużej ilości fermentuje w naszych wnętrznościach. Przerobiłam to na własnej skórze, więc nie polecam 🤦🤣 .
W moim zestawie są bulwy w dwóch kolorach, jednak nie znajduje różnicy w smaku.
czwartek, 19 października 2023
Indyki ekologiczne
Na początku maja kupiliśmy tygodniowe pisklęta indyków brojlerów. Razem z kolegą zrzuciliśmy się na przesyłkę i zapłaciliśmy za nie 164 złote. Dzisiaj zabiliśmy 6sztuk, otrzymując 74 kg mięsa.
Minus 3 stopnie. Robię testy na wytrzymałość pomidorów w szklarni
Temperatura spadła już wieczorem do minus 1 stopnia. Rano było minus 3 stopnie.
poniedziałek, 9 października 2023
Jak dbasz, tak masz - szklarnia
W tym roku wyjątkowo późno wykiełkowały moje pomidory. Z tego powodu zbiory zaczęły się później niż zwykle. Jednak dzisiaj zaczął padać śnieg i temperatura spadła niemal do zera. Przy gruncie był przymrozek.
niedziela, 8 października 2023
Sałatki do słoików na zimę
Uwielbiam, kiedy w końcu w zimowe dni mogę wyjść z zamrażarki zamarynowane mięso i następnego dnia czeka mnie jedynie wsadzenie go do garnka rzymskiego, obranie ziemniaków i wyjęcie gotowej sałatki ze słoika.
Sałatki robię w dużych ilościach. Czasem mam je na dwa, a nawet więcej lat. Wszystko zależy od tego jak ogród obrodzi w danym roku.
Sałatki robię od razu hurtowo. Robię je z ogórków na wiele sposobów, z kapusty białej, kiszonej i czerwonej, z cukini, z buraków i z tego co mam. Zawsze, wielkościowe, używam słoiczków tak, aby zużyć z niego całą sałatkę.
Zawsze należy robić przetwory w wypatrzonych naczyniach i pakować do wypatrzonych słoiczków. Miska wydaje się mała, jednak w niej kąpałam moje dzieci 🙂.
Zachęcam do robienia zapasów do słoików. Zima sprzyja osłabieniu i chorobom, a warzywa zamknięte w słoikach dodadzą nam sił i są zdrowe.
Jeśli ktoś nie może liczyć na swój ogród, obecnie ceny warzyw są niskie.
Proponuję skorzystać. Np buraki w cenie 1,40 za kilogram. Żeby zrobić zimowy zapas trzeba kupić 10 kg. Z kosztem zrobienia zapasu na cały rok zmieścimy się w 20 zł.
sobota, 7 października 2023
Dochód pasywny.
Wiele lat temu mąż otrzymał od rodziców dom. Przez lata stopniowo własnymi rękoma stopniowo podejmowaliśmy się trudu związanego z remontem. W wyprowadzaniu rur uzyskiwaliśmy pomoc z rodziny. Była to pomoc w zamian za moją pomoc np, w ubiegłym roku przy zakupie ekogroszku że strony PGG. Do zmian związanych z prądem wołaliśmy starego znajomego emerytowanego elektryka. Reszta jest naszym dziełem.
Np. Ostatnio wyremontowaliśmy część piętra, zorganizowaliśmy meble, które ktoś za darmo oddawał na olx. Żeby przebić się przez tłum bijących się o te meble zaproponowałam 200 zł. W komplecie była działająca lodówka i kuchenka (zapłacilismy tylko za jej przegląd). Prostowaliśmy pozapadane podłogi, wyciągaliśmy rury z sąsiadującej kuchni, aby w kuchni zrobić wodę.
Kilka lamp dostałam od znajomej, która prowadzi pensjonat i zmieniała wystrój. Na ścianę zamiast płytek kupiliśmy tapetę, która wykorzystaliśmy też w drugiej kuchni na tym samym piętrze, co opisałam w poście "Zrób to sam"
Efekt jaki udało się uzyskać ze starego szarego pomieszczenia zamieszczam poniżej.
Mały spacer, trochę grzybów
Lubimy łączyć przyjemne z pożytecznym. Idąc na spacer zawsze mamy plecak i worki. Raz nazbieramy jabłek dziko rosnących, raz owoców dzikiej róży, czasem puszek po piwie, albo grzybów. A w lesie rodziców zbieramy dodatkowo szyszki, czy chrust.
Dzisiaj szliśmy z nastawieniem na owoce dzikiej róży, a ostatecznie nazbieraliśmy grzybów z przewagą rydzy i kurek.
Część grzybów poszła do suszenia. Rydzy I kurek było łącznie 860 gram. Są już oczyszczone i będę je dusić na piecu. Całe główki zjemy duszone na maśle. Z resztą zrobię to samo, jednak rozdzielę na porcje i zamrożę. Rydze i kurki mrożone na surowo tracą cały smak i nie nadają się do użycia po rozmrożeniu, dlatego muszą zostać poddane obróbce termicznej.