Zdarza mi się czasem zjeść u kogoś i wiele osób przyprawia mięso w małej ilości tuż przed smażeniem. I wtedy czuć, że czegoś brakuje. Mój wujek nawet mówi, że czuje smak pierza.
Jak marynujemy mięso?
Dowolnie.
Podstawą baraniny i drobiu jest czosnek. Reszta to fantazja.
Mieszanka ziół i przypraw, jaką zastosowałam to curry, szczypta cynamonu, przyprawa indyjska od koleżanki, ale równie dobrze może być mieszanka np do kurczaka pieczonego, lub coś w tym stylu.
Miskę wkładam do kąpieli wodnej żeby smalec się roztopił i mieszam wszystko. Dodaje sól i nacieram pokrojone kawałki kurczaka.
Takie mięso przygotowujemy przynajmniej 2 godziny przed smażeniem. Najlepiej gdy takie mięso zostawimy w lodówce dzień, a nawet dwa wcześniej. Jeśli mrozimy mięso, też najlepiej zamrozić mięso marynowane. Kiedy będzie się rozmrażać, od razu łapie aromat przypraw i jest wyjątkowe.
Gotowe mięso jest natomiast puszyste i aromatyczne.
Komentarze